Clowns in de zilveren gallery ruimte KEK; foto Iris Vetter

Bezoekers bekijken de inhoud van de clowns; foto Iris Vetter

Uitnodiging voor de tentoonstelling

Inhoud van de clowns, geen snoep en plastic, maar kartonnen bouwpakketjes

Huisje boompje beestje

Alles kun je kopen

Met geld de wereld rond

Verdwijnen in de spaarpot

Vakantie op een Caribisch eiland

De vervuilende luchtvaart, om waar te komen...

 

Not everyone likes surprises

Deze interactieve tentoonstelling is ontwikkeld rondom 6 snoep-clowns. Deze zes supermarkt clowns maken geen grappen met zoetigheid: in kartonnen bouwpakketjes vertelden ze over de ironie van de wereld thema’s.

De vulling van de ‘snoepballen’ bestaat uit kartonnen bouwpakketjes die in meerdere wijzen in elkaar te zetten zijn. Steeds in tegenstrijdige betekenis: alles kun je kopen – huisje boompje beestje; wereldvrede – de dreigende atoombom; sterfelijkheid – roem etc.

Clowns, net als circussen en kermissen zijn regelmatige voorbijgangers in onze cultuur. Wij zien deze met hun attracties, hun zoetigheid, hun griezelen als kunstvorm. Deze stelling is niet gangbaar en deze attracties worden met name gezien als volksvermaak. Wij stellen hierbij vast dat misselijkheid, kippenvel, euforie en zoetigheid in hun overdadigheid nooit deel zijn geweest van onze whitecube-reflectie cultuur.

Dat wij als samenleving niet hebben leren reflecteren op deze overdaad en vervreemding en deze dus niet koppelen aan onze perceptie van het alledaags bestaan, neemt niet weg dat ze in diepste vervreemdend is. Zoals ook Kunstwerken, de capaciteiten hebben, ons te laten nadenken/navoelen over ons dagelijks leven, of op een meta-niveau, de richting in welke de mensheid zich ontwikkelt.

In onze installatie Not Everyone Likes Surprises, introduceren we de lowtech snoepautomaten van de supermarkt binnen de muren van de white-cube. Zo willen we ook deze deel maken van de culturele perceptie.

Naast de cultuur kritische inhoud van de ‘snoepballen’ is het dus ook een oproep onze perceptie van cultuur te verbreden.