Cover: Films maken Jongeren en antichaosrecepten

Hoofdstuk scheiding met grote illustraties en inspirerende teksten

Illustraties als handleiding, om de verschillende situaties uit te leggen of toe te lichten. De stijl van de illustraties slaat een brug tussen de informatie van de handleiding en de verschillende doelgroepen

De verschillende delen worden onderscheiden door kleurgebruik

Kopieervel als project uitleg voor de deelnemers aan de lessen

Uitleg van de verschillende kadreringsmogelijkheden

 

Films maken, jongeren en antichaos recepten

Anna Spohr is filmmaker, videocoach en oprichtster van AllAbout FilmFactory, een stichting met als uitgangspunt het maken van films in co-creatie met jongeren. In dit lesboek biedt ze coaches en docenten de mogelijkheid haar onderwijs methoden te volgen. De pagina’s die ook gekopieerd moeten kunnen worden bevatten veel illustraties, witruimten -voor notities – en speelse iconen die het lesmateriaal voor zowel coaches als leerlingen toegankelijk maken.

Films maken, jongeren en antichaosrecepten is meer dan een handleiding voor het opzetten en uitvoeren van een filmproject met jongeren. Natuurlijk is het vertellen van een ‘eigen’ verhaal, een documentaire over hen zelf, voor jongeren een goede eerste stap om het complexe proces van film maken van dichtbij te ervaren en beter te begrijpen. Maar Anna Spohr laat met haar methodiek zien dat het maken van videofilmpjes tegelijkertijd een krachtig middel kan zijn voor een persoonlijke ontwikkeling van de deelnemende jongeren en hun zelfinzicht en zelfbewustzijn kan vergroten. Inzicht in de mediagrammatica en het ontwikkelen van zelfvertrouwen bij de jongere gaan hand in hand.

De acht lessen waarin een filmproject wordt uitgevoerd vormen samen de kern van het boek. Per les lees je wat de stappen voor die week zijn, Anna geeft tips voor de begeleider en voor de jongeren en er zijn huiswerkopdrachten. De vele praktijkvoorbeelden vormen een bron van inspiratie. Ook zaken als promotie première en subsidieaanvragen komen aan bod. In de bijlagen vind je handige extra’s zoals een filmwoordenboek, een overzicht van andere filmmethodieken in Nederland en een module subsidie aanvraag.; op www.antichaosrecepten.nl kun je de voorbeeldfilms bekijken.

Films maken, jongeren en antichaosrecepten is geschreven als inspiratiebron voor iedereen die werkt met jongeren. Het leent zich goed als richtlijn voor filmprojecten in het onderwijs, of voor community art projecten, waarin film als medium wordt gebruikt’ het is tevens een handboek voor zelfstandige filmprojecten, waarbij met op basis van co-creatie tot een resultaat wil komen.

Voor het ontwikkelen van de illustraties werkten we samen met Nikki Hamers. Haar eigen, ongenuanceerde en expliciet niet-brave-werk legt een verbinding tussen het inzichtelijk maken van de verschillende handelingen en de stijlbehoeften van de doelgroepen.