In A.R. wordt zichtbaar dan In Café Thorbecke meer dan 56% procent van de bezoekers VVD stemt - een klassieke ballentent

Identiteit van Politiek op Straat

St James Gate, één van de vele kroegen waar bezoekers hun politieke voorkeuren uitten

Middels smartphone of tablet ziet men met deze app wat er leeft aan politieke opvattingen op het plein in kroegen en clubs.

 

Politiek op Straat

Middels het Augmented Reality channel ‘Politiek op straat’ wordt het stemgedrag van horeca bezoekers zichtbaar in de publieke ruimte. De politieke voorkeuren worden gekoppeld aan de gevel van uitgaansgelegenheden en adressen op het Rembrandtplein.

Circa 100 passanten en bezoekers van uitgaansgelegenheden aan het Rembrandtplein wordt gevraagd naar hun stemgedrag van de verkiezingen van 12 september 2012 (twee dagen eerder).

Beelden van de interventie – zonder geluid

De politieke voorkeuren worden gekoppeld aan de ‘gevels’ van de betreffende uitgaansgelegenheden. Er ontstaat soms een verrassend, maar meestal bevestigend beeld: de linkse kroeg Schiller (sp/groenlinks/pvda) en de rechtse uitgaansgelegenheid Thorbecke (vvd/pvv)). Het blijkt dat het koppelen van politieke voorkeuren aan uitgaansgelegenheden, de politieke gelaagdheid, van een locatie met name expliciet maakt. In dat opzicht is het niet verrassend te vernemen dat bijna geen van de de ondervraagden aangeeft de locaties in kwestie niet, of juist wel te bezoeken aan de hand van het expliciete politieke profiel.Wel geeft het grote percentage pvv-ers in Thorbecke bij publiek van met name Schiller café een extra voorbehoud Thorbecke te bezoeken.

In de interviews -gekoppeld aan de inventarisering van het stemgedrag- blijken de meningen over het nut en noodzaak van deze informatie stroom uiteen te lopen;
Van een ‘dat moeten we toch niet willen in Nederland’ tot ‘het is wel handig, dan weet ik waar ik me thuis voel’. (Dat laatste argument wordt met name door buitenlandse toeristen gebezigd en niet-Amsterdammers)

Conclusie
Hoewel de doelstelling van het traject: het stimuleren van een locale discussie is geslaagd. Blijkt uit veel van de antwoorden dat een groter opgezet onderzoek, bv in combinatie met een kwalitatief onderzoek, het belang en de impact op een breder niveau besproken had kunnen worden.

Rembrandnacht 14 en 15 september 2012
http://www.rembrandtnacht.nl/
De tweede kamer verkiezingen, 12 september 2012