Meer dan 100 deelnemers beschrijven een balon van meer dan 1 meter doorsnede met een wens of uiting

De boodschappen voor de buren zijn aardig, kritisch, constructief en verwijtend

Alle ballonnen worden aan de balkons van de deelnemers gehangen. Een buurt vol boodschappen en wensen

 

ZEG HET MET EEN BALLON

In sommige interventies worden media gebruikt om deelnemers de ruimte te geven zich te uiten. Daarbij staat niet enkel de betekenis van de uiting centraal, maar veeleer de handeling, het uiten zelf.

Vanuit het gebrek aan uitwisseling van persoonlijk – buurt – nieuws in de Kolenkitbuurt, onderzocht DesignArbeid, of en in hoeverre buurtbewoners samen deel willen en durven uitmaken van een sociaal netwerk in de publieke ruimte. In aanloop naar de ontwikkeling van een – online – buurtnetwerk, is het van belang te weten of buurtbewoners zich willen uiten en oprecht met elkaar kunnen communiceren.

DesignArbeid i.s.m Sara Sjöström en Stichting Vooruit het project ‘Zeg het met een Balon’. Bewoners van de Kolkenkitbuurt werden uitgenodigd een boodschap, voor de buurt, op een ballon te schrijven. 100 Deelnemers schreven een groet, een wens, een gedachte, een verwijt, of een aansporing op de ballonnen. Voorwaarde voor deelname, was dat iedereen de beschreven ballon aan zijn eigen balkon zou ophangen.

De boodschappen varieerden van: ‘Buurvrouw ik vind je heel erg leuk!’, tot ‘Ruim die rotzooi toch eens op!’

De interventie is een testcase voor de ontwikkeling van een social – online – buurttool. Durven deelnemers van een netwerk met elkaar te bespreken wat hen opvalt, wat verbeterd kan worden?