Mascha de eigenaresse van het anticafé gelooft dat goede daden als het butterfly effect de wereld verbeteren

Opa, leeft in het verleden en het nu

 

HET PROCES

Tijdens het Apple Book Literatuur Festival in Kolomna stonden er in plaats van richtingbordjes negen inwoners die bezoekers informeerden over de voorstellingen, concerten en waar deze plaatsvonden. De aanwezigheid van een participatieve bewegwijzering is het presentatie moment van een proces, dat lang voor de aanvang van het festival startte en dat ook met de deelnemers ‘moet’ worden geëvalueerd. Wat waren kenmerken hoe ben je benaderd, vond je het leuk?

DesignArbeid starte het proces ruim voor aanvang van het festival. De medewerkers van het organiserende ‘museum of disappeared taste’ brachten DesignArbeid in contact met negen inwoners uit verschillende wijken van Kolomna. De negen inwoners die de bezoekers op het festival de weg zouden gaan wijzen. De participanten hadden een sterk verschillende achtergrond. Een individuele presentatie van de ‘wegwijzers/participanten’ aan de bezoekers, is daarmee noodzakelijk.

Om te komen tot de introductie afbeeldingen hebben we intensieve en reflectieve interviews gevoerd, waarbij vragen over zingeving, ambities, en waarden aan de orde kwamen. En ontstonden negen verschillende beelden passend bij de karakters van de negen verschillende deelnemers.

Tijdens het tweedaagse – regenachtige – festival, wezen de negen deelnemers bezoekers de weg.

Alle partners en deelnemers worden uiteindelijk in een evaluatie sessie gesproken. Ontwerpen worden toegelicht en ervaringen worden gedeeld. De uitkomsten van deze gesprekken, zorgen voor een verbeteren en een grotere draagkracht bij de processen en producten.

Een deelnemer – Opa – stelde voor de historische stad Kolomna, in de toekomst niet te promoten met de architectonische hoogstandjes, maar met de diversiteit en het karakter van haar inwoners.