Een buurtkeuken ingericht samen met HKU studenten.

Veel van de huizen in de Zichten zijn slecht geïsoleerd. Toon zocht naar een manier om voordelige gordijnen te maken, van verhuisdeken.

De illustraties zijn gemaakt van gerecycelde plastic tasjes. Voor het zomen van de gordijnen hebben we samen gewerkt met de Buurtkamer Vrederust.

Tegeltuintje; Robin Woessner deed bij Toon oa een onderzoek naar looproutes in de wijk en de rol van groen. Als verlengde van dat onderzoek ontwikkelde Robin samen met Toon een prototype stoeptegel met ruimte voor een plantje. Het tegeltuintje.

Ontmoetings- en zitmeubel van Robin Woessner

Slingerbank

Seminar UrbanConstruct(ion). Eerste en tweede jaars Hku studenten van verschillende richtingen hebben twee weken lang meubels van pallethout ontworpen en gebouwd. In de buurwerkplaats en voor de buurtkeuken.

Tafel van Nick van Nechel tijdens de Cosmos workshop

Buurttuin in de binnentuin. Samen met HKU-studenten, buurtbewoners en kinderen uit de buurt heeft Toon de inrichting voor de buurttuin ontwikkeld. Het doel: de tuin uitnodigender maken voor buurtbewoners. Alle elementen zijn gemaakt van gerecycled materiaal, sloophout en surplus materialen.

Mila van Engelen onderzocht bij Toon hoe je op een simpele manier plastic tassen kunt hergebruiken en omvormen tot een nieuw product. Met veel experimenteren is Mila gaan kijken naar wat je allemaal kan met plastic, hoe het smelt en welke temperaturen je daarvoor nodig hebt.

Daar zijn veel verschillende vorm en kleur experimenten uitgekomen. Die uiteindelijk geleid hebben tot plantenzakken en een rugtas

 

Talenten en middelen

Het ontwikkelen van talent in de buurt, het opzetten van lokale productie met afzetmarkt, kan bijdragen aan een lokale economie en de sociale infrastructuur die dat met zich meebrengt.

De werkwijze van DesignArbeid is dat we altijd op zoek gaan naar lokale resources (middelen en talent) om samen met buurtbewoners nieuwe werkgelegendheid te creeëren/een stimulans te geven aan een lokale economie. Soms is dit enkel gebaseerd op talent van inwoners, in de Zichten gingen we actief op zoek naar de ontwikkeling van innovatieve buurtproducten. Toon heeft tijdens de anderhalf jaar dat we aanwezig waren in de Zichten, verschillende prototype producten ontwikkeld. Een paar voorbeelden Goedkope gordijnen van verhuisdeken met daarop illustraties gemaakt van gerecyclede plastic tasjes. In het proces werd samengewerkt met de Buurtkamer Vrederust in de vervaardiging van de gordijnen.
Tegeltuintje; De plantentegels die het mogelijk maken in grote bestrate gedeeltes formeel groen aan te brengen. Het ontwikkelen van meubels voor in de buurtkeuken en binnentuin in samenwerking met Made in Bouwlust, Gered Gereedschap en de HKU. De prototypes die hieruit voortkomen zijn gebaseerd op vraagstellingen, vaardigheden en/of goedkope materialen die aanwezig zijn in de buurt. De producten zijn potentieel lokaal vervaardigbaar, we werken samen met lokale initiatieven, we gebruiken veelal materialen die anders weggegooid zouden worden. Naast een lokale afzetmarkt is er ook sprake van een potentiële afzetmarkt buiten de buurt. Voor Toon was dit project een pilot, in de zomer van 2023 stelde Toon voor gedurende een jaar ontwerpers te laten samenwerken met buurtbewoners in het ontwikkelen van buurtproducten. Onderdeel van het proces zou een professionalisering van prototype naar productie zijn. Ook het maken van de koppeling met een afzetmarkt, zodat ook inwoners in de buurt in samenwerking geld kunnen verdienen, is onderdeel van de vraag.