Een ‘grensplaats’ een plek waar burgers uit verschillende gemeenschappen elkaar ontmoeten. Een plek waar burgers bovendien open staan voor nieuwe ontmoetingen en ervaringen en bereid zijn in nieuwe relaties te treden.

Iedereen biedt een programma aan vanuit de eigen culturele achtergrond. We stimuleren cultuur en de interculturele dialoog. Kunstenaars en ontwerpers ontwikkelen de outreach, en geven vorm aan de gemeenschappelijke programmering.

 

De grensplaats

Hoe ontwerp je een ‘grensplaats’ een plek waar burgers uit verschillende gemeenschappen elkaar ontmoeten. Een plek waar naast/vanuit sociale interactie ruimte kan ontstaan voor nieuwe narratieven.

Den Haag Zuid-West bestaat uit een groot aantal buurten die van elkaar gescheiden worden door ‘natuurlijke’ grenzen: brede straten en sloten. Binnen de buurten zijn soms centrale voorzieningen als een supermarkt of een kruidenier. Voor kleine ondernemingen zijn de natuurlijke grenzen een probleem. Buurtbewoners bewegen zich wel richting centra, maar niet naar een ‘individuele uitbater’. Specialistische zorg, een dierenarts, een kerkgemeenschap onttrekken zich aan deze natuurlijke scheidingen.

Hoe ontwerp je een ‘grensplaats’ een plek waar burgers uit verschillende gemeenschappen elkaar ontmoeten. Een plek waar burgers bovendien open staan voor nieuwe ontmoetingen en ervaringen en bereid zijn in nieuwe relaties te treden. Een plek waar een idee kan ontstaan hoe die nieuwe relaties betekenisvol kunnen zijn. Een plek waar naast/vanuit sociale interactie ruimte kan ontstaan voor nieuwe narratieven. Verhalen, ervaringen, gesprekken, online en offline om ideeën over het samenleven en de samenleving nieuw vorm te geven.

Een cultureel knooppunt is een plek waar burgers vanuit verschillende culturele en financiële achtergronden elkaar kunnen ontmoeten. DesignArbeid ontwikkelt de strategie en DesignArbeid cureert de plint an het Zicht. Het samenbrengen van partners en instellingen in en naar de wijk, de focus ligt op cultuur en maken: zoals het Turksmuseum Nederland, het MuseumLab (MuseonOminiversum), Made in Bouwlust, etc.

Iedereen biedt een programma aan vanuit de eigen culturele achtergrond. We stimuleren cultuur en de interculturele dialoog. We zoeken vanuit het perspectief tot onze eigen culturele achtergrond, hoe we kunnen aansluiten op de lokale culturele dynamieken. We delen ruimte met andere initiatieven. We proberen netwerken te activeren en of te ontwikkelen daar waar fascinaties en belangen worden gedeeld.

We werken samen.

We kiezen voor een partnermodel. Deze keuze wordt mede ingegeven door tijdsdruk. Het project heeft geen ruimte en tijd om zich organisch te ontwikkelen. Interactie tussen bezoekers en initiatiefnemers is interesse afhankelijk. Interactie is aanbod afhankelijk, en is afhankelijk van de groei en inzet van het netwerk van de partners. Met behulp van outreach worden mensen buiten het netwerk, of met een ander interessegebied opgezocht.

We spreken onderling af: We delen ruimtes – met iedereen en we werken samen.