Toon vroeg buurtbewoners naar hun herinneringen, toekomst en dromen over hun huis. Hun handgeschreven antwoorden werden gevelgedichten op lege woningen aan het Zicht.

Tuinieren met Naald en draad. Op de aller koudste dag van het jaar en op de aller natste dag van het jaar hebben we met behulp van buurtbewoners geborduurd op de dichtgezette huizen aan het Steenzicht in Bouwlust, Den Haag. Passanten vroegen ons waarom we dit deden en disscussierden met ons en elkaar over de betekenis van deze handeling. Een afscheid, een protest, een eerbetoon of gewoon iets een beetje mooier maken? Heeft het zin om iets te doen dat weer verdwijnt? En wat betekent dat dan?

Closing Chapters Kunstenares Anna Zorzi (It.) Een rondgang aan de hand van herinneringen van Dirk De Waal. Dirk was één van de eerste bewoners van Steenzicht. Met film en geluidsfragmenten voerde Anna bezoekers door het huis, dat kort daarna verdween.

Thuisgedichten Heeft een huis herinneringen? Anouk Poppema schreef gedichten geïnspireerd door de achtergelaten huisnummers op de dichtgetimmerde huizen van Steenzicht in Bouwlust.

Tijdens een verhuizing beoordeel je je spullen opnieuw. Wat neem je mee en wat laat je achter? Een portret van wat we verzamelen, nodig hebben, koesteren en bewaren totdat we verder gaan. Wat bepaalt of iets waarde heeft, of heeft verloren? Is een knuffelbeer niet meer geliefd, of is er in het nieuwe huis geen plek meer? Iris Vetter onderzoekt de waarde van weggegooide spullen.

 

Artistieke interventies

Als artistiek collectief bijdragen aan een buurtgesprek.
Het stimuleren van een –interculturele– dialoog.
Ruimte geven aan meerstemmigheid.

In de Zichten spelen verschillende thema’s. Eén ervan is het feit dat iedereen moet verhuizen. Bewoners wordt door de woningbouwvereniging appartementen aangeboden die ver uit elkaar liggen. Buren gaan elkaar uit het oog verliezen. Sommige buren zien elkaar wellicht nooit meer; even op de koffie, een boodschap voor iemand doen, sociale codes van deze wijk verdwijnen.

Hoe zal het zijn in de nieuwe wijk? Zal ik er welkom zijn? Is er een actieve sociale verwelkomende gemeenschap? Veel gesprekken in de buurt lijken praktisch te zijn: wil jij nog een kast, heb je al een verhuiswagen, past het allemaal in je auto? Toon ontwikkelde interventies rondom het thema afscheid, dat in de buurt speelt. Doel: een gesprek op gang brengen, een talen ontwikkelen, om ruimte te maken voor kwetsbaarheid, verdriet en verlies.